Pilotprosjekt: Samkjøring i Buskerud

24. juni til 18. august 2019

- Brakar og SammeVei - 

SLIK DELTAR DU: Last ned SammeVei (iOSAndroid) og prøv ut samkjøring i områdene Sigdal, Modum og Krødsherad

Ved bruk av SammeVei-appen i pilotprosjektperioden, samtykker du til bruk av opplysninger. Mer info lengre ned på siden.

 
 
 

NB: Før vi går nærmere inn på samarbeidet mellom Brakar og SammeVei, vil vi minne deg om at du alltid når oss på hjelp@sammevei.no for alt av spørsmål og hjelp med å komme i gang. Du når oss også via vår in-app kundeservice. Pilotprosjektet i regi av Brakar og SammeVei er et nytt tiltak som ikke har blitt utprøvd tidligere. Ikke nøl med å ta kontakt skulle det være noe du lurer på eller trenger hjelp med. God tur!

Klikk her for en liste med ofte stilte spørsmål

 

Om pilotprosjektet

Gjennom sommeren stanser skolebusstilbudet, et transporttilbud som ble brukt av mange pendlere i Buskerud. Brakar tilbyr i sommeren innovativ og bærekraftig tjeneste til å erstatte bortfallet av skolebusstilbudet, nemlig samkjøring med SammeVei-appen. En slik tjeneste har vært etterspurt i lang tid, og Brakar ønsker å teste dette ut hvorvidt dette kan bidra til økt mobilitet i områder med lavt kollektivtilbud. Pilotprosjektet i regi av Brakar og SammeVei omfatter i dette pilotprosjektet områdene rundt Modum, Sigdal og Krødsherad.

Ved hjelp av samkjøringstjenesten SammeVei kan pendlere i Buskerud-regionen selv legge til rette for et grønt og smart transportalternativ og forsyne området med biler som er åpne for andre å sitte på - en første tilnærming til et selvforsynt samfunn. Sammen kan Brakar, SammeVei og pendlere i Buskerud legge til rette for og dra i gang et grønt, bærekraftig og ikke minst billig transportalternativ og dermed være et eksempel for resten av landet.

Samarbeidet går ut på å fremme samkjøring som transportalternativ i Buskerud-regionen. Målet er at flest mulig pendlere i området prøver samkjøring minst én gang

 
 

Last ned SammeVei-appen i AppleAppStore eller GooglePlay og kom i gang i dag!

 
 
 

Premier til deg som deltar!

I tillegg til generelle fordeler ved å samkjøre, deler vi ut fine premier til de som deltar i pilotprosjektet:

 1. Parkeringskreditt (verdt kr15.500)

 2. Gavekort til 12 bilvask (verdt kr 6.000)

 3. Gavekort til 150 L drivstoff fra Circle K eller Shell

 4. Årskort Brakar (verdt kr 13.500)

 5. Gavekort Brakar (verdt kr 6.000)

 6. Gavekort Brakar (verdt kr 3.000)

Present1.jpeg

For å kvalifisere deg til trekningen av premiene over, må du gjennomføre minst 10 samkjøringer. For å kvalifisere deg, må turene dine enten starte og/eller slutte innenfor områdene som omfattes av pilotprosjektet. Områdene er Sigdal, Modum, Krødsherad og omegn.

Mer informasjon om premier og hvordan du kvalifiserer deg finner du lengre ned på siden.

 
 
gettyimages-aa000141.jpg

Hvordan deltar jeg?

Det er enkelt å delta. Følg stegene under og kom i gang.

 1. Last ned SammeVei-appen (Last ned til iOSLast ned til Android)

 2. Tilby eller etterspør skyss på arbeidsreisen, legg inn turen gjerne noen timer eller dagen før turen skal finne sted.

 3. Nå kan du lene deg tilbake og vente, SammeVei gir beskjed når en nabo eller kollega oppretter en tur som kan være relevant for deg. God tur!

Pendler du i området som omfattes av pilotprosjektet, vil du automatisk få relevant informasjon og hvordan du kommer i gang.

 
 

Hva skjer når jeg har fått treff for samkjøring?

Når en annen pendler oppretter en tur som kan være relevant for deg, vil du få all relevant informasjon i SammeVei-appen.

Passasjerer blir plukket opp innen gåavstand fra angitt hentested, typisk ved busstopp, bensinstasjoner, nærmeste kryss o.l. Du betaler kr 36 (opp til 36 km, deretter kr 1 per km) for turen direkte via appen.

Sjåfører klikker på START TUR knappen i SammeVei-appen når de begynner å kjøre mot passasjeren. Det sender en melding til passasjeren med info om at sjåføren er på vei og passasjeren vil da kunne se sjåførens bil i kartet. Etter din vellykket tur får du kr 28 (opp til 36 km, deretter kr 0.8 NOK per km).

Ved å koble den private og offentlige transporten skapes et bedre transporttilbud som kan bidra til færre biler på veiene, mer miljøvennlig transport og et bedre og mer sømløst tilbud som er til gode for den enkelte og for samfunnet som helhet.

Passasjer1.jpg
Passasjer2.jpg
 
 

Problemer med å velge ruten du ønsker å samkjøre langs?

Hvorfor?

Kartverket har nylig oppdatert kartinformasjonen for Sigdal og Krødsherad. Ofte tar det noe tid før tredjeparts karttjenester, som Google, oppdaterer informasjonen i sine tjenester. Det er tilfelle for Sigdal og Krødsherad. Tjenester som igjen er avhenging av Google vil i så tilfelle heller ikke ha tilgang til den oppdaterte kartinformasjonen. I SammeVei-appen, som bruker Google til å finne adresser, kan brukere i områdene Sigdal og Krødsherad derfor oppleve at enkelte veier og adresser ikke dukker opp i søket.

Permanent løsning på plass

Derfor har vi lagt til "drop-pin" -funksjonalitet for å la deg velge riktig adresse, selv om adressen ikke vises i søket. Drop-pin funksjonalitet lar deg klikke på et punkt på kartet for å velge ruten du vil angi. Oppdater appen din og bli med i samkjøring kampanjen.

Problemer med å velge ruten du ønsker å samkjøre langs? Ta kontakt med oss på hjelp@sammevei.no

 
 
Highway6.jpeg

Ekte og enkel samkjøring i hverdagen

Last ned SammeVei gratis fra Apple Store eller Google Play

 1. Be om eller tilby skyss (Legg ut turer i god tid for større sjanse for treff)

 2. SammeVei gir beskjed når en annen pendler har opprettet en relevant tur

Passasjerer blir plukket opp innen gåavstand fra angitt hentested. Typisk blir passasjerer plukket opp ved busstopp, bensinstasjoner, nærmeste kryss o.l. Passasjeren betaler kr 36 per samkjøring (tillegg på kr 1 per kilometer utover 36km)

Sjåfører trykker på START TUR knappen i SammeVei-appen når de begynner å kjøre. Dette sender en melding til passasjeren med info om at sjåføren er på vei og passasjeren vil da kunne se sjåførens bil i kartet. Sjåføren mottar 80% av beløpet passasjeren betaler, direkte via appen - skattefritt og enkelt!

 
 

Kom i gang med videoen under

 

Videoen over forklarer det viktigste du trenger å vite for å komme i gang som samkjører med SammeVei

 
 
 

Hvem er sammevei?

SammeVei er en oppstartsbedrift ved Forskningsparken i Oslo og utvikler en samkjøringsplattform. Kort fortalt ønsker SammeVei å gjøre det enklere å velge samkjøring i hverdagen, primært på arbeidsreisen. Folk flest kjører alene i bil og SammeVei ønsker å gi flere pendlere tilgang til tomme seter på veiene. Med 1,14 personer per bil på arbeidsreiser ifølge Accenture, er potensialet for samkjøring stort.

Over 10.000 nordmenn har allerede lastet ned SammeVeis samkjøringsplattform. Via plattformen vår hjelper vi pendlere med å finne en å samkjøre med. Vi fyller opp tomme seter på veiene og bidrar dermed til bedre flyt i trafikken, mer miljøvennlig transport, og et smart transportalternativ. Økt grad av samkjøring er til gode for den enkelte og samfunnet som helhet.

Logo - 2480x2480.jpg
 
 

Pilotprosjektet fokuserer på følgende områder

Sigdal

Sigdal

Modum

Modum

Krødsherad

Krødsherad

Sigdal, Modum og Krødsherad er områdene som omfattes av pilotprosjektet. Det er i første omgang her vi ønsker å se om det er interesse for samkjøring. Bor eller pendler du utenfor disse områder, kan du prøve samkjøring og finne en å kjøre sammen med på lik linje som alle andre.

 
 

Hvorfor prøve ut samkjøring?

Time3.jpeg

SPAR TID

Økt grad av samkjøring fjerner biler fra veiene og mindre trafikk betyr bedre fremkommelighet.

Miljøet.jpg

SPAR MILJØET

Å samkjøre fremfor å kjøre alene reduserer klimagassutslipp. Slå et slag for miljøet på vei til jobb.

Money3.jpeg

SPAR PENGER

Del kostnaden for turen med passasjeren som sitter på. Velg smart, velg samkjøring.

Carpooling-777x437.jpg

VÆR SOSIAL

Start dagen riktig - ha en hyggelig prat med en nabo eller kollega på arbeidsreisen.

 
 
 
 

Her finner du en liste med ofte stilte spørsmål

Flere ofte stilte spørsmål finner du her.

 1.     «Hvorfor burde jeg delta?» 

Ved hjelp av samkjøringstjenesten SammeVei kan pendlere i Buskerud selv legge til rette for et grønt og smart transportalternativ og forsyne området med biler som er åpne for andre å sitte på - en første tilnærming til et selvforsynt samfunn. Sammen kan Brakar, SammeVei og pendlere i Buskerud legge til rette for og dra i gang et grønt, bærekraftig og ikke minst billig transportalternativ og dermed være et eksempel for resten av landet. 

Som samkjører sparer du tid, penger og miljøet – i tillegg får du en god start på dagen ved å ha en hyggelig prat med en nabo eller kollega i morgentrafikken.

 

2.     «Hvorfor burde jeg delta som passasjer?»

I tillegg til generelle fordeler ved å samkjøre, tilbyr Brakar og SammeVei følgende insentiver til passasjerer som prøver samkjøring i pilotprosjektperioden: 

 • 10 NOK hver gnag du oppretter 1 tur om morgen og hver gang du oppretter 1 tur om kvelden (i rushtida), uansett om du får skyss eller ikke

 • Du kan delta i Brakar og SammeVeis konkurranse: Hvem gjennomføre mest turer? Jo flere turer du oppretter, desto større er sjansen for å vinne disse fine premiene:

  • #1 passasjer → Årskort Brakar (verdt kr 13.500)

  • #2 passasjer → Gavekort Brakar (verdt kr 6.000)

  • #3 passasjer → Gavekort Brakar (verdt kr 3.000)

For å kvalifisere deg til trekningen av premiene over, må du gjennomføre minst 10 samkjøringer. For å kvalifisere deg, må turene dine enten starte og/eller slutte innenfor områdene som omfattes av pilotprosjektet. Områdene er Sigdal, Modum, Krødsherad og omegn.

 

3.     «Hvorfor burde jeg delta som sjåfør?»

I tillegg til generelle fordeler ved å samkjøre, tilbyr Brakar og SammeVei følgende insentiver til sjåfører som prøver samkjøring i pilotprosjektperioden:

 • 50 NOK/dag ved å opprette 1 tur om morgen og 1 tur om kvelden (i rushtida), uansett om du får skyss eller ikke

 • Du kan delta i Brakar og SammeVeis konkurranse: Hvem gjennomfører mest turer? Jo flere turer du oppretter, desto større er sjansen for å vinne disse fine premiene:

  • #1 sjåfør → Parkeringskreditt (verdt kr15.500)

  • #2 passasjer → Gavekort til 12 bilvask (verdt kr 6.000)

  • #3 passasjer → Gavekort til 150 L drivstoff fra Circle K eller Shell

For å kvalifisere deg til trekningen av premiene over, må du gjennomføre minst 10 samkjøringer. For å kvalifisere deg, må turene dine enten starte og/eller slutte innenfor områdene som omfattes av pilotprosjektet. Områdene er Sigdal, Modum, Krødsherad og omegn.

 

4.     «Hvordan deltar jeg?» 

Det er enkelt å delta. Følg stegene under og kom i gang.

 1. Last ned SammeVei-appen (Last ned til iOSLast ned til Android)

 2. Tilby eller etterspør skyss på arbeidsreisen, legg inn turen gjerne noen timer eller dagen før turen skal finne sted.

 3. Nå kan du lene deg tilbake og vente, SammeVei gir beskjed når en nabo eller kollega oppretter en tur som kan være relevant for deg. God tur!

 

5.     «Hvem deltar?» 

Kun pendlere som jobber og eller bor innenfor området som omfattes av pilotprosjektet deltar under pilotprosjektet.

Midlertidig er SammeVei-appen åpen for nedlastning i hele landet, derfor kan det hende at du blir satt opp til å samkjøre med en som ikke nødvendigvis bor i ditt område.

 

6.     «Hvorfor samkjøre?” 

Samkjøring er uvant for folk flest. En har gjerne sine faste rutiner og trives best slik ting alltid har vært. Men for mange, som bor i områder med mindre god kollektivdekning eller tungvinte arbeidsreiser, kan samkjøring være et glimrende transportalternativ.

Spar tid når du kjører du sammen med en hyggelig pendler fra ditt område i elbil, ved å få tilgang til kollektivfeltet. Spar penger ved å dele kostnaden for turen med den du samkjører med. Slå et slag for miljøet ved å bidra til å fjerne tomme biler fra veiene. Vær sosial og få en god start på dagen, en hyggelig prat i morgentrafikken er undervurdert!

 

7.     «Hvor ofte må jeg samkjøre for å delta i prosjektet?»

Prøv samkjøring så ofte eller lite du vil. Enhver samkjøring bidrar til bedre utnyttelse av ledige bilseter på veiene.

 Mange har hver sine tanker om samkjøring og kanskje ulike grunner for hvorfor ikke å gi den en sjanse. Det har vi full forståelse for. Samkjøring er heller ikke en løsning som passer alle. Likevel anbefaler vi alle å prøve ut samkjøring minst én gang. De som prøver en gang, prøver igjen.

 For hjelp med å komme i gang, kontakt oss her.

 

8.     «Får jeg treff for hver tur jeg oppretter?»

Ikke ennå. SammeVei er en nyetablert oppstartsbedrift som utvikler en samkjøringsløsning som skal gjøre det lettere å finne en å kjøre sammen med. SammeVei er kun en tilrettelegger og brukerne selv står for tilbudet og etterspørselen av turer. Brukere oppretter typisk fem/seks turer før de får treff første gang. Får du ikke treff første gang, prøv igjen. SammeVei jobber kontinuerlig med å engasjere flere pendlere til å gi samkjøring en sjanse.

SammeVei er en plattform og det er du og andre brukere som fyller opp plattformen med turer. Opprett en tur som sjåfør og/eller passasjer. Får du ikke treff med en gang, prøv igjen.

Spre derfor ordet om samkjøring og SammeVei og tips naboer og kollegaer om oss! Jo flere som tilbyr og etterspør skyss, desto større er alles sjanser å finne en å kjøre sammen med.

9.     «Kan jeg opprette en tur like før jeg ønsker å reise og finne en å samkjøre med?»

Ja det kan du. Midlertidig vil sjansen for å få treff da være mindre enn hvis du oppretter en tur noen timer før du ønsker å reise.

Oppretter du en tur som sjåfør eller passasjer, tipser SammeVei relevante pendlere om din tur. Disse kan da bli med på turen du har opprettet. I noen tilfeller kan denne prosessen ta litt tid, derfor anbefaler vi det å opprette en tur i god tid før avreise

 

10.  «Hvordan kan jeg øke sjansen for å finne en å samkjøre med»?  

Det er flere ting du kan gjøre som øker dine sjanser for å få treff for samkjøring med SammeVei.

 • Fremfor å bruke din eksakte hjem- og arbeidsstedsadresse, kan du eksempelvis legge inn busstopp eller bensinstasjoner langs relevante innfartsårer eller trafikkerte veier. Jo mindre sjåførens omvei er, desto større er dine sjanser for å få treff.

 • Bruk større fleksibiliteten for avreisetidspunkt. Jo mer fleksibel du er villig til å være, desto større er sjansen for å få treff. Velg eksempelvis en fleksibilitet på +/- 45 minutter.

 • Publiser turer i god tid før turen skal foregå. Opprett turer helst dagen før, eller i alle fall to/tre timer før, for å maksimere sjansen for å få treff.

 • Fortsett å opprette turer selv om du ikke fikk treff de første gangene. SammeVei er fremdeles i oppstartsfasen og kan ikke garantere alt alle får treff for hver tur de oppretter. Opprett turer når det passer, etter hvert vil det sikkert komme en bruker med sammenfallende transportbehov.

11. “Hva om jeg bor eller pendler utenfor Sigdal, Modum og Krødsherad? Kan jeg likevel bruke SammeVei og kjøre sammen?”

Sigdal, Modum og Krødsherad er områdene som omfattes av pilotprosjektet. Det er i første omgang her vi ønsker å se om det er interesse for samkjøring.


Absolutt ingenting står i veien for å laste ned SammeVei-appen og prøve samkjøring på andre strekninger. Bor eller pendler du utenfor pilotprosjektområdene, kan du prøve samkjøring og finne en å kjøre sammen med på lik linje som alle andre.

Flere ofte stilte spørsmål finner du her.

 

 

Nyttig informasjon til deg som ønsker å samkjøre som passasjer

1.     «Må jeg betale for å bruke SammeVei-appen?»

SammeVei er gratis å laste ned.

Som passasjer hos SammeVei deler du kostanden for turen med sjåføren. En samkjøring har en minstepris på kr 36. For turer lengre enn 36 kilometer, betaler du kr 1 ekstra per kilometer.

For mer informasjon om betaling, klikk her.

2. «Er samkjøring med SammeVei en dør-til-dør tjeneste?»

Samkjøring og SammeVei er ingen taxiløsning. Samkjøring handler om at pendlere med sammenfallende transportbehov kjøre sammen, fremfor hver for seg. Hvis en nabo jobber i samme området som deg, vil din opplevelse være tilnærmet dør-til-dør.

For passasjerer flest, vil det bli slik at man møter sjåføren ved et busstopp eller et annet punkt som er lett tilgjengelig for sjåføren. Deretter kjører dere inn til byen eller hvor hen reisen måtte gå.

Flere ofte stilte spørsmål finner du her.

 

 

  Nyttig informasjon til deg som ønsker å samkjøre som sjåfør

 

1.     «Kan jeg tjene penger ved å bruke SammeVei som sjåfør?»

 

Nei.

SammeVei er ingen taxiløsning der du kan tjene penger. SammeVei legger til rette for samkjøring, der passasjeren deler kostnaden for turen med sjåføren. Passasjeren betaler en minstepris på kr 36. For turer lengre enn 36 kilometer, betaler passasjeren kr 1 ekstra per kilometer. 80% av beløpet passasjeren betaler, går til deg som sjåfør.

For mer informasjon om betaling, klikk her.

 

2.     «Er det lov å tilby skyss mot vederlag?»

Ja. Samkjøring mot vederlag er lovlig i henhold til norsk lovgivning (Yrkestransportloven § 20). Innstilling til Stortinget fra transport- og kommunikasjonskomiteen åpner opp at pendlere med sammenfallende transportbehov kan kjøre sammen og dele transportkostnaden.

Under finner du et utdrag fra innstillingen til Stortinget:

"Framlegget inneber at det ikkje trengst løyve når den som rår over ein personbil, tek med seg folk som har eit samanfallande transportbehov som han sjølv, og vederlaget for transporten ikkje overstig passasjerane sin forholdsmessige del av transportkostnadene."

Les hele innstillingen til Stortinget HER.

Flere ofte stilte spørsmål finner du her.

 

 
 
 
 

 

Personvernopplysninger

1.     Navn og adresse til de ansvarlige organisasjonene. Brakar AS (Bragernes Torg 1, 3017 Drammen) og SammeVei AS (Gaustadalléen 21, 0349 Oslo, Norge).

2.     Hva personopplysningene skal brukes til. Dataene skal brukes til å forbedre brukers opplevelse av og mulighet til samkjøring. Øvrige formål er å lære mer om pendleres kjennskap til, bruken av og interessen for samkjøringsløsninger.

3.     Deling av personopplysninger. Dataen deles blant samarbeidspartnerne.

4.     Hvor opplysningene er hentet fra. Alle personopplysninger gis frivillig av brukerne ved å opprette en profil hos SammeVei og ved å pendle til og fra områder involvert i prosjektet.

5.     Innsyn i og sletting av personlig data. Brukere som ønsker innsyn i innsamlet personlig data eller som ønsker å få personlig data slettet, har mulighet til det ved å kontakte en av de ansvarlige organisasjonene.

6.     Hvor lenge personopplysninger vil være lagret. Informasjon som innhentes via SammeVei-appen vil være lagret så lenge brukeren har en aktiv SammeVei-konto.

7.     Tilbaketrekking av samtykke til deling av data. Dersom brukeren ønsker å trekke samtykke til deling av data tilbake, kan brukeren kontakte en av de ansvarlige organisasjonene.

8.     Personvernerklæring og brukervilkår. Ved bruk av SammeVei-appen og SammeVeis øvrige tjenester, gjelder SammeVeis personvernerklæring og brukervilkår.