SammeVei er nå lansert på Google Play og Apple App Store!

Finn sjåfører og passasjerer som skal samme vei.


Highway6.jpeg

Slik samkjører du med SammeVei

  1. Last ned SammeVei appen fra Apple App Store eller Google Play

  2. Opprett turer som passasjer eller sjåfør. Turer for neste dag bør publiseres senest klokken 22 kvelden før

  3. SammeVei gir beskjed når en annen pendler har opprettet en relevant tur

Passasjerer blir plukket opp innen en fem minutters gange rundt den foretrukne henteadressen. En fleksibel henteadresse øker passasjerens sjanser for å få skyss betraktelig, ettersom sjåførenes omvei blir redusert. Typisk blir passasjerer plukket opp ved steder som busstopp eller nærmeste kryss, som er lett tilgjengelige for bilister. 

Sjåfører trykker på "Start tur" knappen i SammeVei-appen når de begynner å kjøre, som vil sende en automatisk melding til passasjeren med info om at sjåføren er på vei. Deretter kan passasjeren se sjåførens bil i kartet og vente ved avtalt pickup sted til avtalt tid.


SammeVei er tilgjengelig for nedlasting kun i Norge.


“Får jeg treff for hver tur jeg oppretter?”

Nei. SammeVei er en ny, norsk oppstartsbedrift som utvikler en samkjøringsløsning som skal gjøre det lettere å finne en å kjøre sammen med. SammeVei er en tilrettelegger, brukerne selv står for tilbudet og etterspørselen av turer. I gjennomsnitt oppretter brukere rundt fem turer for å få ett treff.

Får du ikke treff første gang du oppretter en tur, prøv igjen. SammeVei jobber kontinuerlig med å engasjere flere pendlere til å gi samkjøring en sjanse.

Problemer med å komme i gang? Ikke nøl med å kontakte oss på hjel@sammevei.no. Vi hjelper deg!Hvordan unngå feil?

SammeVei jobber daglig med feilretting og stabilisering. Skulle du likevel oppleve feil, forsøk stegene under.

1. Oppdater SammeVei-appen. Skulle du oppleve feil, sjekk først om du har installert nyeste versjon. Hver ny versjon kommer feilrettelser og er mer stabil enn den forrige. Åpne App Store eller Google Play, og se etter oppdateringer.

2. Restart appen. Skulle du oppleve en feil, restart SammeVei-appen. Det gjør susen i 99% av tilfellene.

3. Gi appen litt tid. Det er mye informasjon som appen prosesserer og laster inn i bakgrunnen. Ser du noe bevege seg på skjermen, vent 1-2 sekunder til alt er ferdig lastet inn før du går videre til neste steg.  

4. Reinstaller SammeVei-appen. Skulle ikke det å restarte SammeVei-appen hjelpe, anbefaler vi deg å reinstallere appen. Enkelte brukere kan oppleve feil ved installasjonen av SammeVei, slik at en reinstallering er nødvendig for å få appen til å fungere som normalt.

Skulle ingen av stegene over hjelpe, ber vi deg om å ta kontakt med oss. Kundechatten vår er åpen mandag til fredag mellom klokken 9 og 16. Kom i gang ved å trykke på chatboxen nederst til høyre på skjermen.

For mer omfattende beskjeder ber vi deg å sende oss en e-post her. Vi svarer innen rekordtid og hjelper deg med alt du skulle lure på om SammeVei.


Om SammeVei og samkjøring

SammeVei er en norsk oppstartsbedrift med kontor på Forskningsparken i Oslo, og jobber siden august 2017 med en samkjøringsløsning som på sikt skal gjøre det like enkelt å sitte på med noen som å ta sin egen bil. Det har vært stor interesse for SammeVei i media med omtalelser blant annet på Forbrukerinspektørene på NRKDagens Næringsliv og DNB FEED. SammeVei har per i dag et internasjonalt team bestående av fem fulltidsansatte, og investorer fra både Norge og USA.

Over 6000 nordmenn har installert SammeVei-appen på mobilene sine, og tjenesten gir pendlere mulighet til å kjøre sammen med andre på arbeidsreisen. Ved å fylle opp tomme seter på norske veier, bidrar SammeVei til bedre flyt i trafikken, mer miljøvennlig transport, og et heldekkende transporttilbud som er det til gode for den enkelte og samfunnet for øvrig.


Ofte stilte spørsmål

 «HVA ER SAMKJØRING?»

Samkjøring går ut på at to eller flere personer med sammenfallende transportbehov kjører sammen, fremfor hver for seg.

 

«HVORFOR SAMKJØRE?»

Tilgang til kollektivfeltet er forbeholdt elbilsjåfører med passasjer i rushtiden. Ta med en passasjer, og spar opp til 40 minutter hver dag. Enkelte steder finnes det også +2 felt, der ALLE bilister med passasjer i bilen kan benytte seg av kollektivfeltet.

Slå et slag for miljøet ved å bidra til reduserte klimagassutslipp, når du kjører sammen med noen fremfor å kjøre alene. La bilen stå og sitt på med andre, eller tilby skyss til andre spennende pendlere, og spar miljøet for CO2-utslipp.

Samkjøring er sosialt. Bli bedre kjent med naboer og kollegaer som skal samme vei. Start dagen med et smil og bli kjent med andre spennende pendlere, effekten av en god samtale på morgen er undervurdert!

“JEG PENDLER TIL UREGELMESSIGE TIDER, ER SAMKJØRING RELEVANT FOR MEG DA?”

Selvfølgelig. Uregelmessige reisevaner betyr ikke at samkjøring er mindre relevant for deg. Det er sikkert en eller annen som skal samme vei på samme tidspunkt. Så lenge stedet du reiser til er tilgjengelig med bil, kan samkjøring med SammeVei være relevant for deg. Tilby eller be om skyss, kanskje en annen skal samme vei til samme tid?”

“JEG FÅR EN FEILMELDING OM AT SAMMEVEI IKKE ER TILGJENGELIG FOR NEDLASTING, HVA SKAL JEG GJØRE?”

SammeVei er tilgjengelig for nedlasting kun i Norge. Sjekk i innstillingene dine for Apple App Store og Google Play hvilken region du har valgt. Velg Norge som region. Nå bør du kunne laste ned SammeVei.

“HVORDAN BEREGNES PRISEN FOR EN TUR?”

Sjåfører kan velge mellom å tilby gratis eller betalt skyss. Ved en gratis tur, betaler passasjeren ingenting.

Ved en betalt tur, deler passasjer og sjåfør transportkostnaden for turen. Passasjeren bidrar med NOK 1.75 per kilometer samkjøring. I tillegg kommer et administrasjonsgebyr på 20%, minimum NOK 10.

Eksempel: En samkjøring på 10 kilometer koster NOK 27.5.

Yrkestransportloven § 20 legger til rette for samkjøring mot vederlag for personer med sammenfallende transportbehov. TRYKK HER for mer informasjon.

“HVORDAN OVERFØRES PENGENE FRA PASSASJER TIL SJÅFØR?”

Sjåfører og passasjer legger inn henholdsvis betalingsinformasjon og kontonummeret i SammeVei appen.

For passasjerer: Den totale summen blir reserved på ditt kort når du har blitt satt opp til å kjøre sammen med en sjåfør. Når turen finner sted, det vil si når sjåføren bekrefter at vedkommende er på vei til deg, blir beløpet trukket fra ditt kort. Betalingen skjer sikkert fra ditt kort til sjåførens bankkonto gjennom en tredjeparts betalingsløsning. Du vil motta en kvittering når pengene for turen er trukket fra din konto via e-post. Skulle det dukke opp problemer med betalingen, er du nødt til å kontakte din bank for å løse problemet.

For sjåfører: Transaksjonsprosessen iverksettes kort tid etter at turen er startet og transportkostanden er bekreftet trukket fra passasjerens kort. Oppsamlet beløp som overføres må være på minst 20 NOK. Har passasjeren bidratt med mindre enn NOK 20, blir overføringen til sjåføren pausert inntil sjåførens samlede sparte transportkostnad overstiger NOK 20.

Brukervilkår

“HVORDAN ØKER JEG SJANSENE MINE FOR Å FÅ FINNE EN Å KJØRE SAMMEN MED?”

Økt fleksibilitet når det gjelder avreisetidspunkt øker sjansen for at det finnes en du kan kjøre sammen med. Når du oppretter turer, velg eksempelvis 30 minutter fleksibilitet fremfor 5, og sannsynligheten din for å få treff går opp.

"HVORFOR ER DET IKKE FLERE SOM SAMKJØRER I DAG?"

En undersøkelse NAF har gjennomført, viser at potensialet for samkjøring er stort. Hele en av tre ville samkjørt dersom det var tilrettelagt for det. Med SammeVei skal det på sikt bli like enkelt å samkjøre som å ta sin egen bil. Sitt ved frokostbordet og la deg bli plukket opp av pendlere som kjører gjennom ditt nabolag, eller ta med en kollega i elbilen din og sus forbi køen i kollektivfeltet.

"HVORDAN KOBLES SJÅFØRER OG PASSASJERER?"

Pendlere gir beskjed via SammeVei-appen om de ønsker å samkjøre neste dag før klokken 21 kvelden før. SammeVei fanger opp alle svar, finner hvem som egner seg best til å kjøre sammen og beskjed hvem man pendler med klokken 22 kvelden før. Ønsker du å gi beskjed om at du vil samkjøre flere dager, går det an også. Med SammeVei kan du gi beskjed om at du ønsker å samkjøre for en hel uke om gangen, det vil si at alt du trenger å gjøre er å gi beskjed søndag uken før, og vi finner hvem du kan samkjøre med hele uken etter. Enklere blir det ikke.

"HVA ER UNIKT MED SAMMEVEI?"

Det unike med SammeVei er at vi gjør det så enkelt som overhode mulig å velge samkjøring fremfor andre transportalternativer. Alt du trenger å gjøre er å gi beskjed om at du ønsker å samkjøre, og SammeVei tar seg av resten.

"HAR SAMMEVEI ET RATING SYSTEM?"

Ja. SammeVei har et rating system der du kan gi personer du har samkjørt med en til frem stjerner etter turen er fullført. Brukere med dårlig rating vil du ikke bli matchet med igjen.

"KAN JEG KANSELLERE EN TUR ETTER AT JEG HAR FÅTT SJÅFØR/PASSASJER?"

Har du aktivert en tur og fått et match, finnes det per i dag ingen knapp i appen for å kansellere turen man tidligere har aktivert. Grunnen for det er at terskelen for ikke å gjennomføre en tur man tidligere har aktivert, ikke skal være for lav. Likevel er det ikke noe problem å sende en melding til personen du er satt opp til å kjøre sammen med, og gi beskjed om at du dessverre ikke har mulighet til å gjennomføre turen. Skulle du kansellere en tur, er det viktig at du gir personen du er satt opp med beskjed i god tid.

"HVORDAN FÅR JEG TILGANG TIL PROFILEN MIN"

Gå inn i SammeVei-appen og trykk på de tre strekene øverst i venstre hjørnet for å åpne valgmenyen. Trykk deretter på profilen din øverst på menyen.

"HVORDAN LEGGER JEG TIL ELLER ENDRER PROFILBILDET MITT?"

Gå til profilen din og trykk på kamera-ikonet. Her kan du ta et helt nytt bilde, eller laste opp et bildet du har lagret på mobilen.

 

"HVORDAN LEGGE TIL/ENDRE HJEM- OG JOBBADRESSEN?"

Gå til "Adresser" i menyen og trykk deretter på "Hjemsted" eller "Arbeidssted", for å legge inn eller endre pendleruten din.

"HVORFOR MÅ JEG AKTIVERE PUSHVARSLINGER OG STEDSTJENESTER FOR Å BRUKE SAMMEVEI?"

Som passasjerer er det viktig å vite når sjåføren kommer frem, slik at du er ved møtestedet til avtalt tid. Uten pushvarslinger vil ikke du få en melding når sjåføren starter turen, eller når sjåføren sender deg andre meldinger via appen.

Som sjåfør er det viktig å ha stedstjenestene aktivert, slik at passasjeren kan følge sjåførbilen i kartet og være ved avtalt møtested til avtalt tid.

SammeVei-appen fungerer best med både pushvarslinger og stedstjenester slått på. Uten disse vil mange funksjoner ikke fungere, og det vil ikke være mulig for oss å koble deg med andre som skal samme vei. NB! SammeVei har IKKE tilgang til posisjonen din med mindre du som sjåfør trykker på "Start tur". Etter fullført tur mister SammeVei tilgang til posisjonen din.

“KAN JEG LEGGE UT TURER SOM STARTER LENGRE FREM I TID?”

Ja. I SammeVei-appen kan du opprette turer opp til ett år frem i tid.

“KAN JEG LEGGE UT LANGDISTANSE TURER, FEKS. FRA OSLO TIL BERGEN?”

Ja. Likevel fokuserer SammeVei første omgang mest på den hverdagslige pendlingen til og fra arbeidsplassen, og sannsynligheten for å få treff på slike turer vil være nokså lav. Ved å trykke på en tur, kan brukere blant annet endre avreisested og destinasjon for denne spesifikke turen, og det vil være mulig å legge inn ekstraordinære turer som feks. Oslo-Bergen, uavhengig av hvilke adresser man har lagt inn som “default” i innstillingene.

“KAN JEG VELGE HVEM JEG VIL KJØRE SAMMEN MED?”

Per i dag kobler SammeVei sjåfører og passasjerer med sammenfallende transportbehov, uten først å gi beskjed til vedkommende om at SammeVei har funnet en relevant passasjer/sjåfør. Grunnen for det er å dra i gang trafikk på kort sikt. Fremover, med en større brukermasse, ønsker SammeVei å gi mer kontroll til den enkelte brukeren og la vedkommende selv bestemme hvem man vil bli matchet med.

Er det lov samkjøre mot vederlag?

Ja. Yrkestransportloven § 20 legger til rette for samkjøring mot vederlag for personer med sammenfallende transportbehov. TRYKK HER for mer informasjon.


For sjåfører

“Jeg har fått et match men vil kansellere turen, hvordan gjør jeg det?”

Vi har valgt ikke å legge til en “slett tur” knapp, for turer der brukeren allerede har fått en passasjer/sjåfør. Ettersom SammeVei er en vennetjeneste, ønsker vi ikke å gjøre det for lettvint og spontant å kansellere en tur. Spesielt for en passasjer vil det være ugunstig når vedkommende plutselig får beskjed om at sjåføren har slettet turen som er avtalt. Passasjerer vil da se seg nødt til å finne et annet transportalternativ, som på kort varsel kan være vanskelig.

NB: Midlertidig står det ingenting i veien for å ta kontakt og på den måten kansellere turen.

"KAN JEG SPARE TID MED SAMMEVEI?"

Ja. Som elbilist i Oslo får du tilgang til kollektivfeltet i rushtiden når du har med passasjer/er. I Bergen får alle bilister tilgang til 2+ felt med passasjer/er. SammeVei hjelper deg med å finne passasjer på arbeidsreisen din, slik at du kan suse forbi køen og spare opp til en time hver dag.

"HVORFOR SAMKJØRE NÅR JEG HAR ELBIL?"

Mange pendlere i Oslo-området har kjøpt elbil for å spare tid på arbeidsreisen. Siden juni 2015 har elbilister vært nødt til å ha med seg en passasjer for å lov til å kjøre i kollektivfeltet i rushtiden. Elbilister som pendler mellom Asker-Oslo har fortalt SammeVei at de sparer en halvtime per dag, når de plukker opp passasjerer via SammeVei-appen. Videre bidrar du til færre biler på veiene og bedre trafikkavvikling, som er til gode for deg og samfunnet som helhet.

"HVORFOR SAMKJØRE NÅR JEG HAR DIESELBIL?"

I Bergen får alle bilister tilgang til 2+ felt ved å ha med seg passasjer/er. Bor du et sted med dårlig kollektivtilbud og tar med en nabo eller kollega til jobben, hjelper du vedkommende til å spare opp til en time.

"KAN JEG VELGE SELV LANGS HVILKEN RUTE JEG PENDLER?

Brukere legger inn hjem- og arbeidsstedsadressen. Deretter generer kartløsningen Mapbox en rute for deg. Skulle ruten Mapbox foreslår ikke tilsvare den du ønsker å pendle langs og du får et match med et ugunstig pickup sted, står ingenting i veien for å kontakte passasjeren og avtale et nytt pickup sted.

I fremtiden vil vi legge til rette for at brukere kan velge blant flere ulike ruter på arbeidsreisen.

"HVORDAN KAN JEG ØKE MINE SJANSER FOR Å FÅ EN PASSASJER?"

Hvor fleksibel er du? Ofte er det ikke mer enn 10-15 minutter mer fleks som må til for at en passasjer pendler samme vei til samme tid. Justerer du fleksibiliteten din opp, vil du signifikant øke dine sjanser for å finne en å kjøre sammen med. Du kan øke fleksibiliteten din i innstillingene.


For passasjerer

"MÅ JEG BETALE FOR Å BRUKE SAMMEVEI?"

Nei. Det er gratis å laste ned SammeVei-appen, og det gratis å sitte på med bilister som skal samme vei. Vær obs på at SammeVei ikke er en taxi service, og det er heller ikke garantert at du får skyss. Dine sjanser for å finne en å kjøre sammen øker desto flere som bruker SammeVei-appen i ditt nærområdet. Hjelp oss derfor med å engasjere dine naboer og kollegaer til å laste ned SammeVei-appen, slik at vi kan matche deg med bilister som skal samme vei som deg.

"HVORDAN KAN JEG ØKE MINE SJANSER FOR Å FÅ SKYSS?"

Det er flere ting du kan gjøre som øker dine sjanser for å få sjåfør på arbeidsreisen.

Fremfor å bruke din eksakte hjemsteds- arbeidssteds adresse, kan du eksempelvis legge inn busstopp eller bensinstasjoner i gåavstand. Dette vil redusere omveien til sjåføren, og følgelig øke dine sjanser for å få et match. 

Du kan øke fleksibiliteten din i SammeVei-appen. Er du mer fleksibel, eksempelvis +/- 45 minutter fremfor +/- 5 minutter, vil sjansen for at en en pendler skal samme vei til samme tid bli betydelig mye større. Du kan øke fleksibiliteten din i innstillingene.


Trygghet

"ER DET TRYGT Å SAMKJØRE MED SAMMEVEI-APPEN?"

SammeVei registrerer hvem som kjører sammen og pendlere får informasjon om personen de kjører sammen med i god tid før turen begynner. Om kort tid vil også et ratingsystem være på plass, som prioriterer personer med god rating. Skulle du være misfornøyd med en kjørte sammen med, vil du få mulighet til å gi vedkommende en dårlig rating, og du vil ikke bli koblet med samme person igjen.


Spørsmål? Ikke nøl med å kontakte oss! Send en e-post til hjelp@sammevei.no, du hører fra oss innen rekordtid!

Med vennlig hilsen,

Rasmus, Ole, Moritz, Petr og Shahzaib fra SammeVei